Seinien värisuunnittelu on tehokas vaikutuskeino tilan tunnelman ja tilakokemuksen luomisessa

2.3.2022 Muassa

Seinien värisuunnittelu on tärkeä tilasuunnittelun osa-alue ja värien kanssa leikkiminen on myös suunnittelijan lempipuuhaa. Tässä listattuna muutama perussääntö, jotka on hyvä tiedostaa kun seinien värisuunnittelu halutaan tehdä onnistuneesti.

Seinien värisuunnittelu

Tilassa oleva valo vaikuttaa värin kokemiseen

Värien valinnassa on tärkeää huomioida tilan valaistus sekä luonnonvalon määrä ja ilmansuunta. Seinien värisuunnittelu kannattaakin tehdä joko samassa tilassa johon värit tulevat tai samanlaisessa valaistustilanteessa. Värimallia tarkastellaan pystyasennossa ja sen voi esimerkiksi kiinnittää tilan seinään, jotta valaistustilanne toistuu oikein. Hyväksi todettu tapa on maalata neliön kokoinen testimaalaus seinään ennen lopullisen päätöksen tekemistä. 

Vaaleat ja viileät värit avartavat tilaa, tummat ja lämpimät pienentävät

Seinien värisuunnittelulla voidaan vaikuttaa tilan mittasuhteiden kokemiseen. Vaaleat ja viileät värit saavat tilan vaikuttamaan avaralta, kun taas tummat ja lämpimät värit tekevän tilaan intensiivisemmän tunnelman. Tummat sävyt tuntuvat tuovan seinäpintaa lähemmäs ja vaaleat sävyt vievän seinäpintaa kauemmas.

Maalin kiiltoaste seinien värisuunnittelussa

Seinämaalin kiiltoaste on hyvä huomioida väriä valitessa. Himmeä maali ei heijasta valoa samalla tavalla kuin kiiltävä maali. Himmeällä maalilla on helpompi ja huolettomampi maalata, sillä silloin seinän epätasaisuudet eivät korostu. Tosin hyvin mattapintainen maali on arka kolhuille ja naarmuille, eikä sitä ole helppo pitää puhtaana. Siksi korkean rasituksen tiloihin, kuten käytäville ja kulkuaukkoihin kannattaa valita kiiltävämpi kiiltoaste, joka on helpommin puhdistettavissa. Kiiltävällä maalilla maalatessa tulee olla huolellinen pohjatöiden kanssa, jotta lopputulos on siisti ja tasainen.

Värien vaikutus tunnelmaan

Värien vaikutus tilakokemukseen on niin vahva, että pelkällä värillä voidaan määritellä toivottu tunnelma tilaan. Lämpimiä värejä, kuten kirkkaita punaisia ja oransseja värejä pidetään stimuloivina, aktivoivina ja energisoivina väreinä – kun taas viileitä värejä, kuten sinisiä ja vihreitä pidetään rauhoittavina ja passiivisina väreinä. Värien symbolisiin merkityksiin ja värien kokemukseen vaikuttaa ennen kaikkea kulttuuriset seikat. Suomalaisille on luontaista suosia maanläheisiä sävyjä ja etenkin luontoon viittaava vihreä väri on suomalaisten kestosuosikki.

Inspiraatiota seinien värisuunnitteluun löytyy esimerkiksi Wallpaperin artikkelista

Väreistä, värien historiasta, väreihin liittyvistä uskomuksista ja symboliikasta löytyy paljon mielenkiintoista luettevaa esimerkiksi Päivi Hintsasen kokoamalta Coloria -sivustolta. 

Ota yhteyttä mikäli kaipaat apua seinien värisuunnitteluun!

Tutustu myös Muassan palveluihin ja referensseihin valmistuneista kohteista.

Muassa on tilasuunnitteluun ja visuaaliseen suunnitteluun erikoistunut luova suunnittelutoimisto.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp