Toimiston tilasuunnittelun avulla voidaan muotoilla kokonaista työkulttuuria

2.3.2022 Muassa

Toimiston tilasuunnittelu

Toimiston tilasuunnittelu ei ole tylsää, sillä suunnittelutehtävien ohella tilasuunnittelija pääsee larppaamaan muita työpaikkoja vaihtamatta työpaikkaa. Jokaisesta työpaikasta löytyy ihastuttavia erityispiirteitä, omanlainen työkulttuuri sekä omat tavat ja tottumukset. 

Toimiston tilasuunnittelu noudattaa useimmiten samaa hyväksi havaittua kaavaa, jossa lähdetään liikkeelle isosta kuvasta – kuten työympäristön tavoitteista ja visiosta – ja päädytään lopulta valitsemaan painikkeita, listoja ja kiinnikkeitä sekä fasilitoimaan muutosprosessia. Työympäristösuunnittelun merkitys ei ole vähäinen, sillä sen avulla voidaan muotoilla kokonaista työkulttuuria sekä vaikuttaa työn sujuvuuden lisäksi muun muassa työnantajamielikuvaan ja työntekijöiden viihtyisyyteen. 


Tällä hetkellä pohditaan toimistotilojen tarpeellisuutta ja merkitystä ylipäätään, sillä viimeisten vuosien aikana olemme oppineet tekemään – ja jopa nauttimaan – etätyöstä ja etätyöskentelyn helppoudesta. Tähän kysymykseen tuskin on olemassa yhtä ainoaa oikeaa vastausta, sillä jokaisella työpaikalla työn tekemisen tavat ovat erilaisia. Ratkaisu selvinnee kysymällä – miten töitä juuri meillä halutaan tehdä nyt ja tulevaisuudessa? Etätyön sujuvuudesta ja houkuttelevuudesta huolimatta fyysisen toimistotilan merkitystä yrityskulttuurille ja vuorovaikutukselle ei voi kieltää. Mitä muuta merkitystä yhteisillä työtiloilla on?  

Toimiston tilasuunnittelulla sujuvoitetaan työn tekemistä

Työympäristö tukee sujuvaa työn tekemistä tarvittavien tilakokonaisuuksien, kalusteiden, laitteiden ja ohjelmistojen avulla. On selvää, että kaikilla työntekijöillä ei ole kotona mahdollisuutta yhtä monipuolisiin fasiliteetteihin, ellei työnantaja niitä tarjoa.

Toimiston tilasuunnittelulla edistetään henkilöstön hyvinvointia

Hyvä työympäristö mahdollistaa ergonomisen työskentelyn, työstä palautumisen ja muita hyvinvointia edistäviä asioita, kuten mahdollisuuden sosiaaliseen kanssakäymiseen.

Toimiston tilasuunnittelulla kehitetään yrityskulttuuria

Tilasuunnittelun avulla määritetään vuorovaikutuksen tilat ja paikat, joissa on mahdollista rakentaa vahvaa yrityskulttuuria. Myös tilojen ulkonäkö sekä kalusteiden tyyli ja muotokieli viestivät osaltaan yrityksen kulttuurista ja sitä kautta vahvistavat yhteisöllisyyttä ja me-henkeä työpaikalla. Tilojen visuaalisella ilmeellä voidaan viestiä esimerkiksi olevamme huipputason asiantuntijoita rennolla otteella tai korostaa esimerkiksi empaattisuuden ja inhimillisyyden merkitystä työpaikalla.

Toimiston tilasuunnittelulla tehdään erottuva työympäristö

Toimistojen tilamuutoksien yhteydessä on rajattomasti mahdollisuuksia leikitellä työskentelytilojen ulkomuodolla. Parhaassa tapauksessa tilojen visuaalinen ilme viestii sekä yrityksen arvoja, että henkilöstön persoonallisia piirteitä ja mieltymyksiä. Tässä kohtaa kannattaakin hyödyntää suunnittelijaa ja kertoa avoimesti millaista ilmettä ja tunnelmaa työskentelytiloihin toivotaan.

Toimiston tilasuunnittelun avulla vahvistetaan työnantajamielikuvaa

Työskentelytiloihin panostaminen viestii työnantajan arvostusta henkilöstöä kohtaan sekä huolenpitoa henkilöstön hyvinvoinnista ja viihtyisyydestä. Hyvät työskentelytilat eivät välttämättä itsessään saa valitsemaan työnantajaa, mutta auttavat varmasti viihtymään työpaikalla.


Tärkein huomioitava asia toimiston tilasuunnittelua tehdessä on sitouttaa sekä yrityksen johto että henkilöstö samoihin tavoitteisiin ja ratkaisuihin, jotta tilamuutoksen läpivienti on mahdollisimman mutkatonta.

Kiinnostavia ja inspiroivia artikkeleita toimistojen tilasuunnittelusta löytyy esimerkiksi Frame Magazinen sivuilta.

Tutustu myös Muassan suunnittelupalveluihin. Mikäli kaipaat apua toimiston tilasuunnitteluun, ota yhteyttä niin jutellaan lisää!

Muassa on tilasuunnitteluun ja visuaaliseen suunnitteluun erikoistunut luova suunnittelutoimisto.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
R-Collection Fredrikinkatu

R-Collection

Myymäläsuunnittelu R-Collectionin Fredrikinkadun myymälään

Toimiston sisustussuunnittelu Altor

Altor

Toimistotilojen sisustuksen ja kalustuksen suunnittelu

visuaalisen ilmeen suunnittelu Utula Nature

Utula Nature

Hyvinvointi- ja joogaretriittikohteen yritysilmeen suunnittelu

HUOMIONARVOISTA

Mietitkö miten kohteesi kannattaa toteuttaa?

Varaa ilmainen suunnitteluaika niin pääset alkuun!

Esillepano

Houkutteleva esillepano osana myymälästrategiaa

Esillepano on osa myymälästrategiaa, jolla pyritään lisäämään tuotteiden houkuttelevuutta ja myyntiä. Mitä muuta merkitystä esillepanolla on?

Remonttisuunnitelma

Hyvä remonttisuunnitelma lisää toiminnallisuutta ja vähentää yllätyksiä kustannuksissa

Remonttisuunnitelma helpottaa huomattavasti urakoitsijan ja asiakkaan välisessä kommunikoinnissa. Katso vinkit hyödyllisen remonttisuunnitelman tekemiseen!

Seinien värisuunnittelu

Seinien värisuunnittelu on tehokas vaikutuskeino tilan tunnelman ja tilakokemuksen luomisessa

Seinien värisuunnittelu on tärkeä tilasuunnittelun osa-alue ja värien kanssa leikkiminen on myös suunnittelijan lempipuuhaa. Tässä listattuna muutama perussääntö, jotka on hyvä tiedostaa kun seinien värisuunnittelu halutaan tehdä onnistuneesti.